Varför dans?

Det handlar inte om vilken dans som helst. Det handlar om den kravlösa dansen. Den fri från prestation. Det handlar om att komma ner i kroppen. Röra på den. Skratta. Göra något ihop. Anna Duberg disputerade 2016 på ett projekt med kravlös dans för flickor med psykisk ohälsa - och resultaten gick inte att misstolka. Dansen ökade flickornas välbefinnande, minskade stressrelaterade symptom, minskade trötthet och var mycket hälsoekonomiskt.

Det började som ett forskningsprojekt. Regionen hade sett att dom som mådde allra sämst i länet, det var tonårstjejerna. Stressen och den psykiska ohälsan verkade bara öka och öka. Så, nu ville man testa och se om dans kanske kunde vara ett sätt att hjälpa de flickor som hade det värst.
Och, det gjorde det. Det blev en doktorsavhandling. Men, effekterna var uppenbara redan innan forskningsresultaten var publicerade. Både flickorna och skolsköterskorna ville ha mer av dansen – inte bara i Örebro där projektet startade, men i resten av Sverige också.

Resultatet blev, ”Dans för hälsa”, en metod med kravlös dans för flickor med stressrelaterade symptom och lättare psykisk ohälsa.

I dagens avsnitt av podden intervjuar jag Anna Duberg, som disputerade med dansprojketet 2016, och som idag leder arbetet med projektet Dans För Hälsa. Anna är dessutom interventionsansvarig för Just In TIME, ett nytt dans och yoga projekt för flickor med återkommande buksmärta (som för övrigt är mitt doktorandprojekt, med Anna som handledare). Vi pratar om kravlöshet, om vikten att satsa på barn och ungdomar, vi pratar om dans, om rörelseglädje, om att stötta varandra. Vi pratar om forskning som blivit verklighet, och mycket, mycket mer.

Läs allt om Annas arbete med dans för hälsa här : www.dansforhalsa.se eller se filmen om projektet ”> här!

”Vad har vi att vinna på att satsa på våra barn och ungdomar? – hela vår framtid.”

About the author

Leave a Reply

Yoga Doktorn

Med en fot i forskning/medicin och en i det österländska perspektivet av välmående har jag samlat på mig kunskap om hur vi kan hand tar hand om oss själva och må bra.

Kategorier

Nyhetsbrev