Vad betyder hälsa för dig?

Vad betyder hälsa för dig?

Jag funderar ofta över begreppet hälsa. För mig är hälsa ett betydligt bredare begrepp än frånvaro av sjukdom. Hälsa och sjukdom behöver inte ha någonting med varandra att göra överhuvudtaget. Jag har täffat flera patienter som lider av – på pappret och enligt diagnoslistan – diverse sjudomar, men som trots allt upplever sig ha en god hälsa. Och tvärtom, har jag träffat lika många patienter, vars diagnoslistor är tomma och provsvar fina, men som trots allt har en betydligt sämre hälsa.

Nej, för mig är hälsa något annat. Hälsa för mig handlar om att vara i balans och i harmoni med sig själv, att ha energi och att må bra. Hälsa är ett mindset i betydligt högre utsräckning, och handlar mindre om utseende, provsvar och diagnoser. Hälsa är något vi upplever, inte något vi kan mäta.

Jag kan tycka det är lite synd att vi ibland stirrar oss blinda på att försöka mäta hälsa i blodprov och i midjemått. När vi stirrar oss blinda på faktiska värden hamnar vi ibland i en återvändsgränd, där vi tar till alla medel för att ta bort sådant som är sjukt, istället för att främja det som faktiskt friskt. Vi kan inte bota allt. I vissa fall vet vi inte vad det är för sjukdom det rör sig om eller vad som orsakat den. Ibland vet vi inte vad vi ska göra, eller saknar medel för att göra det. Men, att stärka det friska kan vi alltid göra. Därför tycker jag det är synd att vi inte lägger mer krut på just det.

Vi kan främja hälsa på flera sätt, genom att röra på oss, ta hand om oss, undvika negativa tankar och beteenden, stressa mindre, ta vara på våra relationer, umgås med människor vi tycker om, äta rätt och – inte minst – göra sådant som vi mår bra av.
I många fall handlar hälsosamma val om medvetenhet. Och, då menar jag inte bara medvetenhet om forskning, vetenskap och råd och rön, utan om ren och skär självmedvetenhet. För jag är ganska säker, en människa som känner sig själv, lär sig också att känna in vilka val som är bra och vad denne behöver för att må bra. Vi är alla olika, därför finns det inte bara en sanning för hur vi ska leva våra liv – vi måste hitta den vägen själva! Hur vi gör det är upp till var och en, ett bra första steg är närvaro, tid och engagemang i att faktiskt vilja göra en förändring! (Yoga, mindfullness och meditation kanske är andra bra metoder?!)

Det är egentligen otroligt hur små medel som behövs för att skapa lite välmeånde. Vem mår inte bra av lite frisk luft till exempel? Vem blir inte glad av en rolig film, eller att få vara nära sina nära och kära?
Mycket av hälsoarbetet läggs på patienternas eget ansvar, och blir en fråga om tid och ekonomi. Alla har inte råd att köpa dyra gymkort och yogakurser, alla har inte tid att ägna sin frihet åt meditation och mindfullness, och alla har inte möjlighet att köpa ekologiska, bra produkter, när snabbmat och halvfabrikat sparar både tid, energi och ekonomi. Hälsa riskerar att bli en klassfråga – vilket givetvis vore en katastrof!

Mediciner är fantastiska och kan i många fall förbättra blodvärden och provsvar, ta bort symptom och minska lidande – men att tro att mediciner gör oss lyckliga, hälsosamma och välmående, det är i många fall ett stort missförstånd.

Medvetenheten och intresset för hälsa ökar, inte bara i befolkningen, men också inom hälso och sjukvården. Det glödjer mig. Fysisk aktivitet skrivs ut på recept, mindfullness och stresshantering erbjuds inom primärvården och yoga kan skrivas ut på recept. Ett paradigmskifte håller på att ske, där vi inser att vi i vissa fall måste släppa jakten på diagnos och orsak och faktiskt ändra om vårt fokus på att utveckla redskap för coping och acceptans som främjar hälsa och arbete.

Vad är hälsa för dig?
Hur mår du, egentligen?
Om du någon gång fallet in i mönstret av att leta orsak till dina eventuella problem – prova att tänka om – kan jag lyfta blicken bort från det som är dåligt till det som istället är bra?
Vad har jag i mitt liv som är friskt, och vad kan jag göra för att fylla på med mer av just det?

About the author

Leave a Reply

Yoga Doktorn

Med en fot i forskning/medicin och en i det österländska perspektivet av välmående har jag samlat på mig kunskap om hur vi kan hand tar hand om oss själva och må bra.

Kategorier

Nyhetsbrev