Mindfulness

"Klockan kvart över tre varje torsdag eftermiddag är det drop-in mindfullness på vårdcentralen jag gör praktik på för tillfället. Vi kortar ner på handledningen och smiter ner i källaren där mindfulnesstimmen ska äga rum, jag och min två medstudenter. Timmen äger rum i en källarlokal, till vardags ett helt vanligt konferensrum, inte mer märkvärdigt än så. Det är lite trångt, lite kallt, det byggs och renoveras på våningen ovanför, men likväl är det ett helt perfekt rum för mindfullness – för vad är egentligen bättre än att lära sig slappna av på ett ställe där vardagen är så påtaglig?

Fyra patienter ansluter. En man i 50 års-åldern med en sliten Iron Maiden tröja och ölmage, vi kan kalla honom Konny. En man i 60-årsåldern med utländsk härkomst, vi kallar honom Mohammed. Också ett par pensionärer i 70-årsåldern, vi kallar dem Berit och Lars. De rullat ut vars en matta och tar sig sina platser. Berit tar på sig ett par varma sockor, “man måste ju ha lite myspys!”, säger hon. Mohammed har med sig en egen matta och en liten kudde. Konny sätter sig på en stol längst bak i rummet, “jag har lite ont i ryggen idag”, säger han.

Timmen leds av Sara, en psykolog med utbildning inom mindfulness. De flesta av deltagarna har gått en 8-veckors mindfulnesskurs på vårdcentralen, men vem som helst är välkomna på drop-in timmen.
Vi börjar med att bara sluta våra ögon, sitta tysta en stund och bara andas. Ganska snart försvinner surret från renoveringen ovanför. Tankarna blir stilla och tempot sjunker. På bara ett par minuter har Sara vaggat in oss i ett otroligt skönt lugn, och närvaron är otroligt påtaglig i rummet.

Jag ler. Än en gång så slås jag över hur enkelt det är att komma ner i varv – hur små redskap som behövs. Så enkelt kan det alltså vara, drop-in i en källarlokal, alla är välkomna att komma hit och bara få vara, slappna av och komma till ro. Jag blir så lycklig att det här erbjuds, och jag blir ännu lyckligare när jag ser att det faktiskt funkar.
“Sedan jag började med mindfullness har jag inte alls lika mycket negativa tankar”, delar Mohammed med sig av efter den första övningen. De andra är bara tysta. Någon av deltagarna sitter kvar med slutna ögon, djupt försjunken i sig själv och i stunden.

Timmen fortsätter med en kort yogasekvens. Lugna och enkla rörelser som görs i liggande och sittande, där fokus är på att vara närvarande och känna in kroppen. “Kroppen är ett så fantastiskt redskap, vi har det med oss överallt hela tiden, och det är perfekt att använda sig av för att bli med närvarande i nuet – kroppen är alltid närvarande, det är bara våra tankar och sinne som alltid envisas med att leva i dåtid och framtid”, säger Sara.

Det spelar ingen roll hur rörelserna ser ut, tanken är bara att vara närvarande och känna in kroppen – det är det som är så bra med yoga och mindfullness. Man kan liksom inte göra fel.

Det spelar ingen roll hur rörelserna ser ut, tanken är bara att vara närvarande och känna in kroppen – det är det som är så bra med yoga och mindfullness. Man kan liksom inte göra fel.

När vi blir mer närvarande, avslapnade och lugna så blir det också lite luftigare i våra tankar. Det blir enklare att sortera sina tankar och tänka klart. Vi blir mer medvetna om mönster och beteenden, och det blir enklare att styra om automatiska tanke- och beteendemönster. Men, det bästa med yoga och mindfullness är att det är så enkelt, det handlar om vad som händer inuti, inte hur det ser ut utanpå, och så länge man gör sitt bästa för att vara närvarande så kan man inte göra fel.
Det behövs så oerhört lite redskap och resurser för att hålla en sådan klass, därför kan man också nå ut till många. Att göra mindfullness och yoga i grupp är dessutom bara mer effektivt att göra i grupp eftersom närvaro och lugn har en så fantastisk tendens att smitta av sig på varandra – därför passar klasser som den här så otroligt bra att ha just på en vårdcentral!

När Konny delade med sig av sina tankar fick jag rysningar, han sa “Det är så bra att lära sig sådana redskap. Jag är lite folkskygg, när jag står i kön vid ica och så, men då kan jag använda mig av mindfullness och bara fokusera innåt, tänka på mitt andetag, då blir det mycket enklare att hantera”.

Det är så enkelt, så enkelt. Att få se i praktiken hur det faktiskt kan användas gör mig rörd inombords. Jag fylldes med så mycket inspiration och glädje efter att jag fått vara med på den här mindfulnesstimmen, och jag blev så glad att se att det faktiskt funkar – i praktiken och inte bara på pappret. Heja primärvården! Hoppas att det här är en trend som sprider sig och att fler vårdcentraler, vårdavdelningar och andra vårdgivare förstår vilken otrolig potential det ligger i det här!

(Det är givetvis påhittade namn allihop, och inga riktiga citat jag delar med mig av, men ungefär såhär sades det under mindfullnesstimmen idag, och jag blev så rörd inombords att jag gärna ville dela med mig)

Örebro läns landsting erbjuder också mindfulness! Läs mer om deras mindfulness här!
Här kan du också hitta förinspelade mindfulnessövningar som du kan lyssna på när, vart och hur många gånger du vill!

About the author

Leave a Reply

Yoga Doktorn

Med en fot i forskning/medicin och en i det österländska perspektivet av välmående har jag samlat på mig kunskap om hur vi kan hand tar hand om oss själva och må bra.

Kategorier

Nyhetsbrev