Yoga & Medicin

Medicinska effekter av Yoga

Yoga som Terapi

Intresset växer för yoga inom den konventionella medicinen

Det är viktigt att skilja på yogiska teorier, och effekter av yoga som faktiskt kunnat bevisas med vetenskapliga metoder. Med hjälp av den moderna vetenskapen har man dock kunnat bevisa många av de hälsoeffekter som gamla yogisar använt sedan urminnes tider. Många studier har gjorts de senaste åren, och mer och mer forskning visar hur yogan kan användas som ett komplement till konventionell behandling. Jag har här samlat ett par av dessa studier. Jag vill poängtera att jag inte värderat eller validerat de resultat och metoder som använts, och jag tar inte ställning till vad som är absoluta sanningar och inte, det är upp till läsaren själv att avgöra.

I vissa fall behöver vi fokusera mer på det som är friskt, och mindre på det som är sjukt. Yoga används idag på vetenskapliga grunder på flera ställen i Sverige, Europa och USA inom den konventionella medicinen. Yoga kanske inte ta bort någon sjukdom, men, den kan definitivt göra livet lättare att leva oavsett vilken typ av ohälsa man lider av.

Bevisade effekter av yoga

Nervsystemet

Sänkt stress leder till återhämtning och reparation av kroppens organ och celler, sänkta nivåer av stresshormon samt sänkt inflammation.

Hjärnan

Ökade nivåer av bl.a dopamin, serotonin och GABA har effekt på det allmänna välmående. Hjärnan ökar dessutom i storlek vid regelbunden meditation.

Kroppen

Ökad kroppskännedom leder till förbättrad tolkning av kroppens signaler, vilket kan leda till förbättrad kroppshållning samt minskad spänning och smärta.

Tankar

Ökad självkännedom och förståelse för tankar, beteenden och känslor leder till förbättrad coping och acceptans, vilket gör livet lite lättare, oavsett om man lider av sjukdom eller ej.

Visste du att du kan få

Yoga på recept?

Möjligheterna till att må bättre

Lider du av högt blodtryck, spänningstillstånd, smärta, nedstämdhet, sömnsvårigheter med mera så kan yoga vara värt att testa som en del i din behandling. Flera landsting erbjuder dessutom yoga på sina respektive enheter. Det går även att få yoga utskrivet på recept för att yoga på egen hand. Om du har ett recept på yoga erbjuder jag dig rabatterade priser på alla mina klasser och kurser.

Yoga hemma med

Yogobe

Nordens största digitala plattform med yoga, träning och hälsa!

Kan ett digitalt mediaverktyg göra det lättare att skriva ut yoga på recept? Yogobe, nordens största digitala verktyg för yoga, träning och hälsa är numera FaR-certifierat vilket gör att du kan få anpassad yogaträning utefter dina egna behov att göra hemma i ditt eget vardagsrum, i din egen takt!

Lyssna på podcastintervjun med Peter Munteanu för att inspireras hur du kan använda yoga på nätet för att enklare kunna skriva ut yoga på recept!

Senaste artiklar

Om Medicin och Vetenskap kring Yoga

YOGATJEJGRUPP

Längtar du efter ett ställe där du bara får vara du? Ett ställe där du...
Continue Reading

Vad är det som är så bra med dans?

I dagens avsnitt av podden intervjuar jag Anna Duberg, som disputerade 2016 med ett projekt...
Continue Reading

Mina tankar om yoga i sjukvården

Yoga har visat sig vara positivt vid både förebyggande och behandling av flera olika sjukdomstillstånd....
Continue Reading