Yoga & Medicin

Medicinska effekter av Yoga

Yoga som Terapi

Intresset växer för yoga inom den konventionella medicinen

Det är viktigt att skilja på yogiska teorier, och effekter av yoga som faktiskt kunnat bevisas med vetenskapliga metoder. Med hjälp av den moderna vetenskapen har man dock kunnat bevisa många av de hälsoeffekter som gamla yogisar använt sedan urminnes tider. Många studier har gjorts de senaste åren, och mer och mer forskning visar hur yogan kan användas som ett komplement till konventionell behandling. Jag har här samlat ett par av dessa studier. Jag vill poängtera att jag inte värderat eller validerat de resultat och metoder som använts, och jag tar inte ställning till vad som är absoluta sanningar och inte, det är upp till läsaren själv att avgöra.

I vissa fall behöver vi fokusera mer på det som är friskt, och mindre på det som är sjukt. Yoga används idag på vetenskapliga grunder på flera ställen i Sverige, Europa och USA inom den konventionella medicinen. Yoga kanske inte ta bort någon sjukdom, men, den kan definitivt göra livet lättare att leva oavsett vilken typ av ohälsa man lider av.

Bevisade effekter av yoga

Nervsystemet

Sänkt stress leder till återhämtning och reparation av kroppens organ och celler, sänkta nivåer av stresshormon samt sänkt inflammation.

Hjärnan

Ökade nivåer av bl.a dopamin, serotonin och GABA har effekt på det allmänna välmående. Hjärnan ökar dessutom i storlek vid regelbunden meditation.

Kroppen

Ökad kroppskännedom leder till förbättrad tolkning av kroppens signaler, vilket kan leda till förbättrad kroppshållning samt minskad spänning och smärta.

Tankar

Ökad självkännedom och förståelse för tankar, beteenden och känslor leder till förbättrad coping och acceptans, vilket gör livet lite lättare, oavsett om man lider av sjukdom eller ej.

Visste du att du kan få

Yoga på recept?

Möjligheterna till att må bättre

Lider du av högt blodtryck, spänningstillstånd, smärta, nedstämdhet, sömnsvårigheter med mera så kan yoga vara värt att testa som en del i din behandling. Flera landsting erbjuder dessutom yoga på sina respektive enheter. Det går även att få yoga utskrivet på recept för att yoga på egen hand. Om du har ett recept på yoga erbjuder jag dig rabatterade priser på alla mina klasser och kurser.

Anpassat för alla

Terapeutisk yoga

Kurs i återhämtning, avslappning och lugn och ro

Den här kursen vänder sig framförallt till dig som är sjukskriven eller lider av någon annan typ av ohälsa och som vill använda yoga som ett sätt att ta hand om dig själv. Du behöver inga förkunskaper för att vara med i denna grupp. Dessa yogaklasser är speciellt anpassade för att kunna passa alla, och fokus under klasserna ligger på återhämtning, avslappning och lugn och ro. Klasserna bygger på kravlöshet, medicinsk yoga, yin yoga samt lugn hatha yoga tillsammans med andningsövningar och avslappning, och baseras på olika tekniker med stöd i vetenskap och forskning för att främja hälsa och avslappning. Yogan varvas med utbildning i stress och återhämtning.

Yoga går numera att få utskrivet på recept – om du har fått yoga utskrivet av din läkare är det här en yogagrupp som passar dig perfekt!

Senaste artiklar

Om Medicin och Vetenskap kring Yoga

YOGATJEJGRUPP

Längtar du efter ett ställe där du bara får vara du? Ett ställe där du...
Continue Reading

Vad är det som är så bra med dans?

I dagens avsnitt av podden intervjuar jag Anna Duberg, som disputerade 2016 med ett projekt...
Continue Reading

Mina tankar om yoga i sjukvården

Yoga har visat sig vara positivt vid både förebyggande och behandling av flera olika sjukdomstillstånd....
Continue Reading