Vision

OM MIG

HÄLSA UR ETT HELHETSPERSPEKTIV

Vi lever i en otroligt spännande tid. Forskningen och utvecklingen går framåt, vi har det bättre och bättre. Men tempot i samhället ökar, och sjukskrivningarna i psykisk ohälsa likaså. Vi har allt vi behöver. Men hur mår vi egentligen?

I dagens samhälle har vi stora krav. Vi vill så mycket. Så, hur gör vi bäst för att nå våra mål, utan att bränna ut oss själva? Hur går vi i mål, fortfarande med energin på topp? Hur gör vi för att ha kvar energin för att fortsätta utvecklas och inspireras? Är verkligen det bästa sättet att hasta iväg till gymmet, köpa dyra vitamintillskott, slänga i oss en grön smoothie i bilkön hem, stressa för att hinna yoga – eller finns det andra, enklare sätt?

Stress är idag en av de viktigaste orsakerna till ohälsa. Och det är inte bara rent psykiskt vi tröttar ut oss, också våra kroppar tar stryk av att vara kroniskt stressade. Bland annat ökar stress risken för hjärt och kärlsjukdomar, stroke, diabetes, infektioner, trötthet, sömnstörningar – för att nämna ett par… Det är viktigt att förstå att den bästa vägen till målet inte är att ta sig dit så fort som möjligt, utan att faktiskt göra det på ett sätt som är hållbart i längden.

Att må bra kan vara enkelt, om vi bara gör det på vårt egna sätt. Ibland kanske vi anstränger oss för mycket. Vi jagar den där “hälsosamma livsstilen”, och försöker göra allt rätt, men i slutändan skapar det bara mer stress och oro. Ibland handlar det kanske inte om att lägga till något, utan istället, lära sig att plocka bort och landa i sig själv. Ibland behöver vi inget annat än att ge plats för lite lugn och ro, lite kravlöshet och lite glädje. Jag vet att vi bär de allra flesta svaren inom oss, om vi bara tillåter oss att stanna upp och faktiskt lyssna på dem.

"Jag tror att hälsa skapas när alla delar är med - kropp, sinne och psyke"
Mina tankar

Mina mål

Strävan mot en friskare värld

Jag har en stark tro att vi behöver mer än piller för att må bra. Med en fot i forskningen, en fot i medicinen och en fot i det österländska perspektivet på välmående och hälsa har jag lyckats samla på mig en del kunskap om hur vi kan hand tar hand om oss själva och må bra: kroppsligt, mentalt och energimässigt.

Jag väver samman enkla tekniker från yogan för avslappning, stresshantering, återhämtning, och självutveckling och medicinens kunskap om hur kroppen fungerar rent fysiologiskt och hur vi gör för att ta hand om den på bästa sätt.

Min filosofi är att yoga ska vara enkelt, och ska kunna göras överallt – av vem som helst. Jag tvättar gärna bort ”flummet” från yoga, och berättar om hur vi påverkas av yoga, meditation och avslappning med stöd från forskningen och den moderna vetenskapen. Jag inspirerar till ett liv där du själv kan ta kontrollen över ditt mående – psykiskt och fysiskt – ett liv där du hittar dina egna verktyg för vad just du behöver för att må bra. Enkelt.

Att må bra är en förutsättning för att prestera bra

En hjärna som är infekterad av stress har svårt för att vara kreativ. Dessutom finns det inget som smittar så kraftfullt som vad positiv energi och välmående gör.

Det är dags att tänka om och tänka nytt

Det är så otroligt enkelt att må bra! En undanflykt jag ofta får höra är – “jag har inte tid att yoga, jag måste….”. Vi verkar många gånger prioritera andra före oss själva.

Självkärlek och egentid ur ett lite större perspektiv

Ställ dig själv frågan, för vems skull är det vitkigt att jag mår bra? Och om du gör din intention större än att bara må bra för din egen skull, utan också för din omgivnings. Ja, då är det inte längre så egoistiskt att ta hand om isg själv. Snarare egoistiskt att inte göra det.

Det finaste vi kan ge världen...

– det är att ta hand om oss själva. De små sakerna vi gör för oss själva, för att må bra. För att när du mår bra, då smittar du av dig till din omgivning. Och det är just den energin vi behöver – mer än någonsin – just nu. Tillsammans kan vi förändra världen. Men. Det börjar hos dig.

Lite om mig

Elin Sandberg

Läkare och Yogainstruktör

Ja, egentligen är jag inte alls någon doktor i yoga. Men, en dag kanske jag blir. Jag är nämligen utbildad läkare, och jag doktorerar just i ett projekt om just yoga och dans för flickor med återkommande buksmärta. Också har jag ett otroligt stort intresse i yoga. Och jag brinner för att hjälpa människor. Och då blev det som det blev. När en vän kom på den briljanta iden, att det är klart vi måste använda Yogadoktorn – tänk vilken revolution det kan bli. Ett par stora, men viktiga skor att fylla. Jag är inte ensam om att driva den här visionen, bakom mig har jag ett helt team av stöttepelare, idoler, mentorer, doktorer. Tillsammans brinner vi för samma sak, att skapa glädje och medvetenhet, och en hållbar väg till hälsa. Yogadoktorn helt enkelt.

Men vem är jag?
Min första kontakt med yogan fick jag som 16-åring. Jag hade precis börjat första ring på gymnasiet, och jag befann mig i en period av dåligt psykisk ohälsa, prestationskrav och på väg in i en djup depression. Yogan för mig var en stor del i ett nytt sätt att leva, och det gav mig många verktyg för hur jag skulle ta hand om mig, mina tankar, och framförallt, komma på banan igen. Jag bestämde mig tidigt, för att det här var något jag ville ge vidare till andra, som liksom jag, tappat livsgnistan och kontakten med livet. Jag påbörjade min första yogalärarutbildning 2012. Nedan ser du en lista över de utbildningar jag plockat på mig efter dess. Jag arbetar till vardags som läkare på vårdcentralJag bor nu på landet utanför Lund, där jag äntligen får bjuda till yogaklasser i vår alldeles egna lilla yogastudio. I all enkelhet, så som jag själv mår bäst av att ha det!

Mina utbildningar

Ett livslångt lärande

● Poweryoga instruktörsutbildning, Gerdahallen i Lund, 2012

● Ashtanga Vinyasa, Brahamani Yoga Goa, RYT certifiering, 200 h Yoga Teacher Training including yin, restorative and vinyasa sequencing, Head teacher Melanie Cooper UK

● MediYoga utbildning, Svenska MediYoga Institutet

● Tantra Therapist Training, Koh Phangan, Head Teacher Lin Holmqvist

● Dans för hälsa, en forskningsbaserad metod med dans för psykisk hälsa, Lärare Anna Duberg

● Traumaanpassad Yoga och Dans, 70 h Askersund, Lärare Josefin Wikström

● Ecstatic Dance DJ Level 1, Kareem Raihani

● Yogaträning som kompletterande behandling vid olika sjukdomstillstånd, 7.5 hp, Karolinska Institutet, Marian Papp

● Läkarutbildningen, Örebro Universitet

● Pågående doktorandutbildning, Örebro Universitet/Lunds Universitet

Men det viktigaste av allt. Ett öppet sinne, ett öppet hjärta, och öppenhet för att lära av livet självt.

“we thought we could heal everything, but it turns out we can only cure a small amount of human suffering. The rest of it needs to be healed, and that is different. I think science defines life in its own way, but life is larger than science. It's filled with mysteries, courage, heroism, love - all these things we can witness but not measure or even understand. But they make our lives valuable anyway." - Rachel Naomi Reemen, M.D