Vision

HÄLSA • MINA MÅL • OM MIG

Om hälsa

Vi lever i en tid där sjukskrivningarna ökar, stressen ökar, prestationskraven ökar, det allmänna måendet sjunker och trots att vi gör allt det här för att saker och ting ska gå bättre så gör det bara det motsatta.

I dagens samhälle har vi stora krav. Vi vill så mycket. Så, hur gör vi bäst för att nå våra mål, utan att bränna ut oss själva? Hur går vi i mål, fortfarande med energin på topp? Hur gör vi för att ha kvar energin för att fortsätta utvecklas och inspireras? Är verkligen det bästa sättet att hasta iväg till gymmet, köpa dyra vitamintillskott, slänga i oss en grön smoothie i bilkön hem, stressa för att hinna yoga – eller finns det andra, enklare sätt?

Stress är idag en av de viktigaste orsakerna till ohälsa. Och det är inte bara rent psykiskt vi tröttar ut oss, också våra kroppar tar stryk av att vara kroniskt stressade. Bland annat ökar stress risken för hjärt och kärlsjukdomar, stroke, diabetes, infektioner, trötthet, sömnstörningar – för att nämna ett par… Det är viktigt att förstå att den bästa vägen till målet inte är att ta sig dit så fort som möjligt, utan att faktiskt göra det på ett sätt som är hållbart i längden.

Att må bra kan vara enkelt, om du bara gör det på ditt sätt. Ibland kanske vi anstränger oss för mycket. Vi jagar den där “hälsosamma livsstilen”, och försöker göra allt rätt, men i slutändan skapar det bara mer stress och oro. Ibland handlar det kanske inte om att lägga till något, utan istället, lära sig att plocka bort och landa i dig själv. Ibland behöver vi inget annat än att ge plats för lite lugn och ro, lite kravlöshet och lite glädje. Du har alla svar inom dig, om du bara tillåter dig att stanna upp så kommer det till dig.

Mina tankar

Mina mål

Strävan mot en friskare värld

Jag har en stark tro att vi behöver mer än piller för att må bra. Med en fot i forskningen, en fot i medicinen och en fot i det österländska perspektivet på välmående och hälsa har jag lyckats samla på mig en del kunskap om hur vi kan hand tar hand om oss själva och må bra: kroppsligt, mentalt och energimässigt.

Jag väver samman enkla tekniker från yogan för avslappning, stresshantering, återhämtning, och självutveckling och medicinens kunskap om hur kroppen fungerar rent fysiologiskt och hur vi gör för att ta hand om den på bästa sätt.

Min filosofi är att yoga ska vara enkelt, och ska kunna göras överallt – av vem som helst. Jag tvättar gärna bort ”flummet” från yoga, och berättar om hur vi påverkas av yoga, meditation och avslappning med stöd från forskningen och den moderna vetenskapen. Jag inspirerar till ett liv där du själv kan ta kontrollen över ditt mående – psykiskt och fysiskt – ett liv där du hittar dina egna verktyg för vad just du behöver för att må bra. Enkelt.

Att må bra är en förutsättning för att prestera bra

En hjärna som är infekterad av stress har svårt för att vara kreativ. Dessutom finns det inget som smittar så kraftfullt som vad positiv energi och välmående gör.

Det är dags att tänka om och tänka nytt

Det är så otroligt enkelt att må bra! En undanflykt jag ofta får höra är – “jag har inte tid att yoga, jag måste….”. Vi verkar många gånger prioritera andra före oss själva.

Självkärlek och egentid ur ett lite större perspektiv

Ställ dig själv frågan, för vems skull är det vitkigt att jag mår bra? Och om du gör din intention större än att bara må bra för din egen skull, utan också för din omgivnings. Ja, då är det inte längre så egoistiskt att ta hand om isg själv. Snarare egoistiskt att inte göra det.

Det finaste vi kan ge världen...

– det är att ta hand om oss själva. De små sakerna vi gör för oss själva, för att må bra. För att när du mår bra, då smittar du av dig till din omgivning. Och det är just den energin vi behöver – mer än någonsin – just nu. Tillsammans kan vi förändra världen. Men. Det börjar hos dig.

Lite om mig

Elin Sandberg

Läkare och Yogainstruktör

Ja, egentligen är jag inte alls någon doktor i yoga. Men, jag är på god väg att faktiskt bli. Jag är nämligen utbildad läkare, och jag doktorerar just i ett projekt om just yoga och dans för flickor med återkommande buksmärta. Också har jag ett otroligt stort intresse i yoga. Och jag brinner för att hjälpa människor. Och då blev det som det blev. Yogadoktorn helt enkelt.

Min första kontakt med yogan fick jag som 16-åring. Sen den dagen bestämde jag mig att någon gång i framtiden arbeta med yoga och hjälpa andra personer att må bra genom just yoga. Jag gjorde min första yogalärarutbildning 2012. Efter det började jag läsa till läkare, och parallellt med den utbildningen gjorde jag även en 200 h RYT yogalärarutbildning i Indien i Ashtanga Vinyasa och Yin Yoga. Jag har även instruktörsutbildning i medicinsk yoga, samt en fyra veckor lång utbildning inom yoga- och tantra terapi. Sommaren 2017 tog jag min läkarexamen från Örebro Universitet. Jag gör nu AT med forskningsinriktning på sjukhuset i Örebro, parallellt med arbetet med ”yogadoktorn” där jag låter skolmedicinen möta yogan för att inspirera och sprida en holistisk syn på hälsa och välmående.

Senaste nyheterna

Läs artiklar om yoga, medicin och välmående

Säsong 3 : Avsnitt 13 : Ätstörningar, kroppsideal och att leva inifrån

Varför gör du yoga? Varför tränar du? Varför äter du vad du gör? Varför tänker...
Continue Reading

Säsong 3 : Avsnitt 12 : Att njuta av processen

Elin bjuder oss på reflektioner ifrån hjärtat, om att stanna upp och ta in och...
Continue Reading

Säsong 3 : Avsnitt 11 : Trauma – med Esther van der Vall

Vad är ett trauma egentligen? Och hur kommer det sig att vissa individer påverkas väldigt...
Continue Reading